UGC NTA NET Paper 1 Previous Question Paper - 4th December 2019 Afternoon Shift

 

1. Choose two factors that do NOT affect the academic performance of students adversely:

(i) Low self - efficacy belief

(ii) Belief in God

(iii) Indifferent attitude towards politics

(iv) Teacher's low expectation from students

Choose the correct option :

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (iii) and (iv) only

(D) (ii) and (iv) only

Answer.B


2. Choose the person who has control over self, mode of communication and method of delivery in class room from the following:

(A) Student

(B) Teacher

(C) Audience

(D) Visitor

Answer.B

3. Identify the factors that do not contribute to the effectiveness of teaching from the options given below:

(i) Socio-economic background of Teacher

(ii) Teacher's skill in pleasing the students

(iii) Teacher's subject knowledge

(iv) Teacher's personal contact with students

Choose the correct option:

 (A) (i), (iii) and (iv)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (i), (ii) and (iv)

Answer.D

 

4. Match the following values with their distinguishing functions:

List I

List II

(a) Sacrifice

(i) Working in a stipulated time

 

(b) Sincerity

(ii) Confinement of individual mind on action

(c) Self control

(iii) Showing love and affection

(d) Altruism

(iv) Helping without selfish motives

 

Choose the correct option from those given below :

(A) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)

(B) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)

(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

(D) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)

Answer.B

5. Which among the following is NOT a component of effective teaching?

(A) Questioning to check for the understanding of students

(B) Providing students with feedback

(C) Being flexible about how long it takes to learn

(D) Reactive mode of student's behavior

Answer.D

6. Given below are two statements - one is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R):

Assertion (A): Through on-line teaching a large number of students can be taught by very competent faculty.

Reason (R): On-line teaching helps students in developing critical thinking more than the Off -line teaching can do.

In the light of the above two statements choose the correct option:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.C

7. Which among the following is NOT related to qualitative research?

(A)  Thematic analysis

(B)  Case study

(C)  Discourse analysis

(D)  Survey method

Answer.D

8. Which of the two statements from the following statements are correct?

(i) Sampling - related error is subsumed under the category non-sampling error

(ii) Sampling error doesn't occur in multi-stage cluster sampling

(iii) Inaccurate sampling frame and non-response are examples of sampling — related error.

(iv) There is an inverse relation between heterogeneity of population and sampling error.

Choose the correct option:

(A) (i) and (iii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (ii) and (iv) only

(D) (ii) and (iii) only

Answer.A

9. Match correctly the items of Column I with the items of column II

 

Column I

Column II

(a) Ontology

(i) Ideographic

(b) Epistemology

(ii) Realism

(c) Methodology

(iii) Survey

(d) Method

(iv) Positivism


Choose the correct option:

(A) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(i)

(B) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv)

(C) (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) (a)-(ii)

(D) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)

Answer.D

10. Which among the following factors doesn't contribute to assessment bias?

(A) When language of the test and the tester is different from the languages of the students

(B) Answers that support middle - class values

(C) If assessment procedures are flexible and diverse to make disadvantaged students comfortable

(D) Objective test for assessing abstract reasoning of the student.

Answer.C

11. Arrange the steps of research in the sequence in which they are presented in the thesis

(A) Discussion, Review of Literature, Results, Conceptual Framework, Problem

(B) Review of Literature, Problem, Conceptual Framework, Result, Discussion

(C) Problem, Review of Literature, Conceptual Framework, Results, Discussion

(D) Problem, Review of Literature, Conceptual Framework, Discussion, Results

Answer.C

12. In Social Sciences, a central issue is the question of whether the social world can be studied using the methods of natural sciences. This statement refers to the issue of :

(A) Ontology                                     (B) Axiology

(C) Epistemology                              (D) Etymology

Answer.C

13. Which among the following is not the outcome of grounded theory research?

(A) Concepts                                     (B) Narrative

(C) Categories                                   (D) Hypotheses

Answer.B

14. Given below are two statements - one is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R):

Assertion (A): A blog is a form of social media.

Reason (R): A blog allows anyone to communicate to a public audience.

In the light of the above two statements, choose the correct option :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

15. Which of the following groups has the components of paralanguage communication?

(A) Voice, Emphasis and Impression

(B) Social Space, Voice and Impression

(C) Voice, Social Space and Expression

(D) Emphasis, Social Space and Voice

Answer.A

16. Select the option that lists components for a cyberspace address (URL) in the correct order from beginning to end?

(A) Protocol, domain name of the host, path / file

(B) Path / file, protocol, domain name of the host

(C) Protocol, path /file, domain name of the host

(D) Domain name of the host, protocol, path / file

Answer.A

17. Select the advantage of feedback in the process of communication from the following:

(A) It is beneficial in understanding of the subject matters

(B) It diagnoses the defects in receiver

(C) It clarifies the communication

(D) It explores the defects in receiver

Answer.C

18. Regarding E-governance, which of the following statements is / are correct?

(i) Decreasing transparency is an ICT enabled advantage of E-Governance.

(ii) E-governance is related to the implementation of ICT in the government processes and functions.

(iii) Common Service Centres (CSCs) help in providing and using E-governance related services.

Choose the correct option :

(A)-(i), (ii), and (iii)

(B)-(ii) and (iii) only

(C)-(i) and (iii) only

(D)-(i) and (ii) only

Answer.B

19. Which of the following statements is / are correct?

(i) Software is loaded into secondary storage from RAM and is then executed by the CPU.

(ii) A search engine is a software system that is designed to search for information on the www.

Choose the correct option:

(A) (i) only

(B) (ii) only

(C) Both (i) and (ii)

(D) Neither (i) nor (ii)

Answer.B

20. Match List - I with List – II

 

List I (Digital Imitative)

List II (Purpose)

(a) UMANG

(i) G2B Services

(b) BHIM

(ii) Learning platform

(c) eBiz

(iii) Unified payment interface

(d) SWAYAM

(iv)Single point of access to all government services


Choose the correct option :

(A) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv)

(B) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(i)

(C) (a)-(iv),(b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)

(D) (a)-(i), (b)-(iv),(c)-(ii), (d)-(iii)

Answer.C

Read the following passage and answer questions which follow.

Even though globalisation is one of the most discussed topics in the contemporary world, it is not altogether a well defined concept. A multitude of global interactions are put under the broad heading of globalization, varying from the expansion of cultural and scientific influences across borders to the enlargement of economic and business relations throughout the world. A wholesale rejection of globalisation would not only go against global business, it would also cut out movements of ideas. Understanding and knowledge that can help all the people of the world, including the most disadvantaged members of the world population. A comprehensive rejection of globalisation can thus be powerfully counterproductive. There is a strong need to separate out the different questions that appear merged together in the rhetoric of the anti-globalisation protests. The globalisation of knowledge deserves particularly high profile recognition, despite all the good things that can be rightly said about the importance of "Local knowledge".

Globalisation is often seen, both in journalistic discussions and in remarkably many academic writings, as a process of westernization. Indeed, some who take an upbeat view of the phenomenon even sees it as a contribution of Western civilization to the world.

 

21. According to the passage, globalisation is perceived often by media and academia as:

(A) Supporting local knowledge systems

(B) Detrimental to local knowledge systems

(C) A process of Westernisation

(D) A process of facilitating global business

Answer.C

22. The attempt of the author in the passage is:

(A) Unconditioned advocacy of globalisation

(B) Unconditioned rejection of globalisation

(C) Unconditioned rejection of local knowledge systems

(D) Unbiased evaluation of globalization

Answer.D

23. According to the passage, which one of the following is not a well defined concept?

(A) Multiculturalism                                      (B) Identity

(C) Globalisation                                           (D) Local Knowledge

Answer.C

24. As per the passage, a wholesale rejection of globalisation would result in affecting

(i) Global businesses

(ii) Movement of Ideas

(iii) Local knowledge systems

Choose the correct answer from the options given below:

(A) (i) and (ii) only                             (B) (i) and (iii) only

(C) (iii) and (ii) only                           (D) (i), (ii) and (iii)

Answer.A

25. According to the passage, which one of the following is counterproductive?

(A) Comprehensive support to globalisation

(B) Wholesale rejection of globalisation

(C) Comprehensive rejection of anti - globalisation protests

(D) Recognition of local knowledge systems

Answer.B

26. Given below is a question followed by three statements. Identify the statements that are necessary to answer the question.

Question: What is the percentage profit gained by a vendor when he sells an article? Statements:

(i) He gives a 10% discount on the marked price.

(ii) He would have earned 25% profit if he did not give any discount.

(iii) The cost price of the article is Rs.8000.

Choose the correct option from those given below :

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (i) and (iii) only

(D) (i), (ii) and (iii)

Answer.A

27. Out of a total of 10 students, the average weight of 9 students is 60 kg. If the weight of the 10th student is 9 kg more than the average weight of all the 10 students, then the weight of the 10th student would be :

(A) 61 kg.                                           (B) 69 kg.

(C) 70 kg.                                           (D) 71 kg

Answer.C

28.By selling 70 pencils for Rs.90/- a person makes a loss of 25%. How many pencils should be sold for Rs.234 to have a profit of 30%?

(A) 95                                                  (B)100

(C)105                                                (D)110

Answer.C

29. In What ratio must a vendor mix two varieties of sugar worth Rs. 60 per kg and 78 per kg so that by selling the mixture at Rs. 76.8 per kg, the vendor gains 20 % ?

(A)  7 : 4                                         (B) 7 : 2

(C)  5 : 3                                         (D) 5 : 2

Answer.B

30. Which given of the following sets of letters when sequentially placed at the gaps in the letter series below shall complete it?

Bb­­­__b__ab __cbba__bcbb__

(A) acbac                                (B) acbbb

(C) cbbba                                (D) abbbc

Answer.C

31. Which one of the following is signified by Udaharana of Anumana (Inference) in Indian Logic?

(A) Statement of reason

(B) Proposition to be proved

(C) Conclusion proved

(D) Universal proposition along with an instance

Answer.D

32. As per the classical square of opposition, if 'A' proposition is given as true, then which one of the following is correct?

(A) "E" proposition is false, "I” proposition is true and "0" proposition is false

(B) "E" proposition is true, "I" proposition is true and "0" proposition is true

(C) "E" proposition is false, "I” proposition is false and "0" proposition is true

(D) "E" proposition is true, "I" proposition is false and "0" proposition is false

Answer.A

33. Which one of the following propositions is a contrary to "All poets are dreamers"?

(A) Some poets are dreamers

(B) Some poets are not dreamers

(C) No poets are dreamers

(D) No dreamers are poets

Answer.C

34. Devdatta is fat and he does not eat during the day. Therefore, Devadatta is eating during the night.

The above example, in classical Indian School of Logic, is a case of :

(A) Comparison

(B) Implication

(C) Perception

(D) Verbal Testimony

Answer.B

35. Consider the following statements with reference to the proposition "Some girls are not students"

(i) Subject term students is distributed

(ii) Predicate term girls is undistributed

(iii) Predicate term students is distributed

(iv) Subject term girls is undistributed

Choose the correct option from those given below:

(A) Only (i) and (iii) are correct

(B) Only (ii) and (iii) are correct

(C) Only (i) and (iv) are correct

(D) Only (iii) and (iv) are correct

Answer.D

The following table presents the data on the number of vehicles of three different types (A, B and C) produced by a company during seven different years from 2012 to 2018. Based on the data in the table, answer the questions 36- 40 :

Year - wise Production of three types of vehicles

VEHICLE

YEAR

 

A –TYPE

B –TYPE

C- TYPE

2012

5000

20000

15000

2013

15000

10000

22500

2014

10000

15000

30000

2015

17500

15000

23000

2016

25000

20000

15000

2017

13000

25000

20000

2018

30000

35000

25000

36.What is average production of vehicle A in 7 years?

(A)18000                                            (B)17000

(C)16500                                            (D)17500

Answer.C

37. In which of the following years was the total production of all the three types of

vehicles 60000?

(A) 2013                                             (B) 2014

(C) 2015                                             (D) 2016

Answer.D

38.What was the average number of B -type vehicles produced by the company over the years?

(A) 20000                                           (B) 25000

(C)15000                                            (D) 30000

Answer.A

39. In how many years was the production of A - type vehicles less than its average production over the given years?

(A) 2                                                    (B) 4

(C) 3                                                    (D) 1

Answer.B

40. The number of A-type vehicles produced in the year 2014 was what percent (%) of the number of C-type vehicles produced in the year 2016?

(A)~33.33 %                                      (B) ~66.67 %

(C) 50 %                                             (D) 15 %

Answer.B

41.Which of the following was not a Millennium Development Goal (MDG)?

(A) Eradicate extreme poverty and hunger

(B) Improve maternal health

(C) Ensure healthy lives and promote well being for all at all ages

(D) Ensure environmental sustainability

Answer.C

42.Match the following soil orders with their descriptions

(a) Histosols          (i) Soil order that includes soils formed on volcanic ash

(b) Andisols          (ii) Soil order of cold regions including soils underlain by permafrost

(c) GelisolsSoil      (iii) order consisting of soils of dry climates

(d) AridsolsSoil     (iv) order consisting of soils with a thick upper layer of organic matter

 

Choose the correct option from those given below:

(A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)

(B) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)

(C) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(D) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii)

Answer.A

43. How many National Parks and Wildlife Sancturies were there in India till March 2011?

(A) 8 and 421 only                                        (B) 10 and 75 only

(C) 75 and 421 only                                      (D) 102 and 515 only

Answer.D

44. Which of the following sequence represents the correct order of soil particles arranged in terms of particle size from the smallest to the largest?

(A) Gravel, Silt, Clay, Sand

(B) Silt, Clay, Gravel, Sand

(C) Clay, Silt, Sand, Gravel

(D) Silt, Clay, Sand, Gravel

Answer.C

45. Which of the following statements are true about a fuel cell?

(I) It is a device that uses electrochemical reactions to produce electric current

(II) It consists of a positive electrode and a negative electrode separated by an electrolyte

(III) Just like batteries it needs to be recharged with an electric current

Choose the correct option from those given below :

(A) (I) and (II) only

(B) (II) and (III) only

(C) (I) and (III) only

(D) (I), (II) and (III)

Answer.A

46. Match the following historic places with their distinguishing discipline of learning

List I Historic places List II Discipline

(I) Takshila                             (i) Astronomy

(II) Ujjain                                (ii) Buddhism

(III) Sarnath                            (iii)Art, Architecture and Painting

(IV) Ajanta                              (iv) Medicine

Choose the correct option from those given below:

(A) (I)-(i),(II)-(ii),(III)-(iii), (IV)-(iv)

(B) (I)-(ii), (II)-(i), (III)-(iv), (IV)-(iii)

(C) (I)-(iii), (II)-(iv),(III)-(ii), (IV)-(i)

(D) (I)-(iv),(II)-(i),(III)-(ii),(IV)-(iii)

Answer.D

47.Select the period in which India became a centre of higher learning.

(A) Gupta Period                                           (B) Buddha Period

(C) Mughal Period                                        (D) British Period

Answer.A

48. Select the alternative features from the following, which make open universities as non-traditional universities:

(i) Innovative method of teaching and learning

(ii) Innovative method of admission, curriculum and evaluation

(iii) Modern communication techniques

(iv)Teacher's friendly approaches

Select the correct option:

(A) (ii), (iii) and (iv) only

(B) (i), (ii) and (iii) only

(C) (i), (iii) and(iv) only

(D) (i), (ii) and (iv) only

Answer.B

49. Given below are two statements - one is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R):

Assertion (A): Skill development is a key feature in every individual's life.

Reason (R): An individual who wants to get employed, needs to possess good education only.

In the context of above two statements, choose the correct option:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.C

50. Given below are two statements - one is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R):

Assertion (A) : Government of India established higher educational statutory bodies to ensure quality of education.

Reason (R) :There are some educational institutions in India which do not provide

quality education.

In the context of above two statements, choose the correct option :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (B) is true

Answer.A

To know more about Aifer course

Visit: https://aifer.in/

https://dikshaclassroom.com/



Free Basic Course For UGC NTA NET

VISIT HERE

 

Comments