UGC NTA NET Paper 1 Previous Question Paper - 3rd December 2019 Morning Shift

  

1. In which level of teaching, lower level learning outcomes get focused?

(A) Memory level

(B) Understanding level

(C) Reflective level

(D) Autonomous development level

Answer.A

2. Non-traditional teaching and learning strategies lay emphasis on

(i) Students' need based resource materials and learning standards

(ii) Developing skills, attitude, and values

(iii) Promoting In-Box thinking process

(iv) Lecture based model

(v) Acquiring knowledge necessary to respond creatively

Select your answer from the following options:

(A) (i), (ii) and (v)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (iii), (iv) and (v)

(D) (i), (iv) and (v)

Answer.A

3. From the list given below identify those competencies of an effective teacher which relate to the domain of personality and attitude.

(i) Locus of control

(ii) Communicating

(iii) Managing

(iv) Self—efficacy

(v) Teacher enthusiasm

(vi) Being organised and orderly

Select the correct answer from the options given below :

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (i), (iv) and (v)

(C) (ii), (iii) and (iv)

(D) (iv), (v) and (vi)

Answer.B

4. Which of the following evaluation systems belongs to the category of being an innovative practice?

(A) Semesterized examinations

(B) Performance evaluation

(C) Portfolio based evaluation

(D) Learning outcome based evaluation

Answer.D

5. In the spectrum of teaching methods which of the following will be called 'dialogic'?

(i) Demonstration method

(ii) Problem—solving method

(iii) Chalk and talk method

(iv) Team teaching based method

(v) Interactive presentation

(vi) Tutorials

Select your answer from the options given below:

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (iii), (D) and (v)

(D) (ii), (v) and (vi)

Answer.D

6. In which of the following formats. 'Research Abstract' is a must?

(i) Research article

(ii) Seminar paper presented

(iii) Thesis

(iv) Research synopsis

Choose the most appropriate option from those given below:

(A) (i), (iii) and (iv)

(B) (i), (ii) and (iv)

(C) (i), (ii) and (iii)

(D) (ii), (iii) and (iv)

Answer.C

7. Hypothesis testing is the main concept of which type of research?

(A) Experimental research               (B) Historical research

(C) Survey research                          (D) Exegetic research

Answer.A

8. Which of the following sequences represents the most logical sequence in doing research?

(A) Identifying and defining a research problem, formulating a hypothesis, testing of hypothesis and reporting the results

(B) Identify a research problem, defining the population and sample. collecting data and analysis of data

(C) Survey of research, defining the research problem, collecting data and presenting the outcomes

(D) Defining research variables, hypothesizing. testing of research and reporting of research outcomes

Answer.A

9. In the post positivistic approach to research which of the following types of researches got emphasized?

(i) Experimental research

(ii) Phenomenological research

(iii) Ethnographic research

(iv) Ex Post Facto research

(v) Action research

Give the correct answer from the options given below:

(A) (i), (ii) and (iii)                              (B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (ii), (iii) and (v)                             (D) (iii),(iv) and (v)

Answer.C

10. A university teacher intends to study the relationship between level of aspiration and achievement of rural children. Which design of research will be most appropriate in the context?

(A) Experimental research design

(B) Ex Post Facto research design

(C) Historical research design

(D) Survey research design

Answer.B

11. Learner communication has relatively high potential of challenging

(A) Teaching as profession                                      (B) Innovative and creative ideas

(C) Methods of evaluation                                      (D) Long-held attitudes

Answer.D

12. Effective classroom communication can transform

(A) Academic administration                      (B) Academic marketing

(C) Teaching-learning process                 (D) Management strategies

Answer.C

13. Communication in the classroom takes place in which of the following levels?

(A) Opportunistic meaning                         (B) Surfacial meaning

(C) Noise-level meaning                              (D) Non-coded meaning

Answer.B

14. Given below are two statements — one is labelled as Assertion (A) and the other are labelled as Reason (R).

Assertion (A): Defining the objectives of the topic of discussion is not necessarily the first step in classroom communication

Reasons (R): Clear definitions of objectives make students understand the topic well.

In the light of the above stated two statements, choose the correct option from the choices given below:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.D

15. Which of the following are rhetorical techniques for structuring classroom communication?

(i) Relating the day's topic to students' interests

(ii) Providing scattered information to the target audience

(iii) Smooth transition from one idea to another

(iv) Avoiding the use of artifacts

(v) Using media to improve the quality aspect of reception of messages

(vi) Opting for one-way communication

Choose the correct option from the choices given below:

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii), (iii) and (vi)

(C) (i), (iii) and (v)

(D) (iv), (v) and (vi)

Answer.C

16. Given below are two statements — one is labelled as Assertion (A) and other as Reason (R):

Assertion (A): Sniffing may be used to steal data or information over a network.

Reasons (R): Sniffing is a process of monitoring and capturing all data packets passing through given network.

In the light of the above stated two statements. choose the correct option from the choices given below:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer.A

17. In computer related activities, which of the following is inappropriate for describing a language translator?

(A) Assembler                                    (B) Compiler

(C) Interpreter                                   (D) Codec

Answer.D

18. The purpose of ICT use in education is to

(A) Attract students

(B) Make teaching interesting

(COptimize learning outcomes

(D) Promote technology culture in teaching

Answer.C

19. Which of the following is most suitable for being designated as Fourth Generation Language (4GL)?

(A)  ALGOL

(B)  Java

(C)  C

(D) SQL

Answer.D

20. Which of the following tools is a collaboration tool for providing virtual classroom environment?

(A) A—Lab                                         (B) A—View

(C) A—Tutor                                      (D) A—Learner

Answer.B

Read the passage carefully and answer questions from 21-25.

The pre-first world war era is really in a way well suited for an in depth evaluation of popular movements, as they were spontaneous and no more than, marginally affected intelligentsia ideologies, objectives or techniques. The limitations of such spontaneity are fairly clear. Popular movements were dimmed usually against the immediate is Indian oppressor rather than the distant white superior, and so were often not consciously or subjectively anti-imperialist. They tended to be fairly widely scattered in both space and time, and were extremely volatile with different social forms of articulation interpenetrating and passing over each other with bewildering ease. All thin makes it rather difficult to accept without some qualification the concept of 'Peasant Nationalism' as a coherent alternative to elite patriotic ideologies and movements. popular initiative and autonomy were undoubted, even remarkable at times, but, unlike middle class nationalism which does have certain continuity, at the level of ideology at least, from the formulation of the drain of wealth theory in the 1870s onwards, the movement that have been considered were clearly fragmented. Yet despite such limitations and crudities, popular unrest did anticipate much of middle class nationalism in terms of issues and forms of struggle, while its specific gains were at times not inconsiderable. Forest rights, the burdens of rent, usury and land revenue, planter exploitation and labour grievances were all themes taken over by middle class nationalism later.

 

21. What is the author's assessment of the popular movements?

(A) Some of the popular issues were taken over by middle class nationalism

(B) It was bewildering and amusing

(C) It was remarkable and time-tested

(D) Pre-war popular unrest was anti-imperialist

Answer.A

22. The popular movements were

(A) Against imperalists

(B) Against their masters

(C) Consciously violent

(D) Time bound

Answer.B

23. According to the passage, the issue with peasant nationalism was

(A) A viable alternative to elite nationalism

(B) Coherence and control

(C) Lack of continuity

(D) Quite timely

Answer.C

24. What does the analysis of pre-first world war popular movements reveal?

(A) Intelligentsia's influence on popular movement was less

(B) The movements were ideological

(C) The movements had clear objectives

(D) Limited spontaneity

Answer.A

25. The pre-war popular movements were of

(A) Uniform social form

(B) Insignificant value

(C) Middle class nationalism

(D) Specific gain at times

Answer.D

26. If x : y = 7 : 9 then 3x - 5y : 4x + y =?

(A) -24/37

(B) -22/37

(C)  15/22

(D) 42/37

Answer.A

27. A is father of B and C is sister of A. D is grandson of C. How is D related to B?

(A) Uncle                                            (B) Nephew

(C) Cousin                                          (D) Grandson

Answer.B

28. Which one is the wrong number in the given series?

3. 13. 43. 53. 63. 83.

(A) 13                                      (B) 53

(C) 63                                      (D) 83

Answer.C

29. A sum of money with compound interest becomes Rs. 2.400 in one year and Rs. 3.000 in two years. Find out the principal amount.

(A) Rs. 1.900                                      (B) Rs. 1.910

(C) its. 1.915                                      (D) Rs. 1.920

Answer.D

30. If HPU = 9,JNU = 9, then DU = ?

(A) 4                            (B) 6

(C) 5                            (D) 7

Answer.A

31. Which of the following pramanas is used by classical Indian school of logic to prove the existence of God?

(A) Arthapatti (postulation)                         (B) Upamana (comparison)

(C) Perception (Pratyaksa)                           (D) Inference (anumana )

Answer.D

32. The term 'Yogaja' (intuitive) pertains to which of the following pramanas?

(A) Perception                                   (B) Inference

(C) Verbal testimony                        (D) Comparison

Answer.A

33. In which of the following propositions, both can be true simultaneously but cannot be false simultaneously?

(A) Contrary                                       (B) Contradiction

(C) Sub contrary                                (D) Subaltern

Answer.C

34. "All tigers are animals". This is an example of which type of proposition?

(A) Particular Negative                                 (B) Particular Affirmative

(C) Universal Negative                                 (D) Universal Affirmative

Answer.D

35.The inference "A mouse is an animal. Therefore, a large mouse is a large animal" commits which one of the following fallacies?

(A) Straw man

(B) Slipper slope

(C) Equivocation

(D) Fallacy of composition

Answer.C

The following table gives the sales of computers of different types or brands over theyears 2001 to 2007. Based on data, answer the questions (36 — 40).

Number of different types of computers sold (In thousands).

 

Years

Types of Computers

Lenovo

Acer

IBM

HCL

2001

20

40

50

80

2002

30

25

60

70

2003

50

50

60

55

2004

60

70

40

35

2005

70

85

70

25

2006

80

45

80

20

2007

90

60

100

10

 

36. Name the type of computer for which the total sale in all the seven years is maximum?

(A) IBM                                   (B) Lenovo

(C) Acer                                  (D) HCL

Answer.A

37. The percentage increase in the sales of Lenovo computers in 2007 compared to sales in 2001 is

(A) 200%                                (B) 250%

(C) 300%                                (D) 350%

Answer.D

38. In which year, the percentage of Acer computers sold as to the total number of computers sold, was maximum?

(A) 2003                                 (B) 2004

(C) 2005                                 (D) 2007

Answer.C

39. Name the type / brand of computer whose sale has decreased continuously over the years 2001 to 2007.

(A) Lenovo                             (B) Acer

(C) IBM                                   (D) HCL

Answer.D

40. The difference in the number of Acer computers sold in 2002 and 2005 is

(A) 15,000                                          (B) 20,000

(C) 45,000                                          (D) 60,000

Answer.D

41.The share of which of the following sources of energy in electricity generation in India at present is the least?

(A) Thermal                                        (B) Solar and Wind

(C) Hydro                                           (D) Nuclear

Answer.D

42. A green building

(i) uses minimum amount of energy

(ii) generates waste

(iii) consumes a lot of water

(iv) conserves natural resources

(v) creates space for healthy living

Choose the correct statements from the options given below:

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (i), (iv) and (v)

(C) (ii), (iii) and (v)

(D) (ii), (iv) and (v)

Answer.B

43. Biosphere reserves are:

(i) Area comprising terrestrial, marine and coastal ecosystems

(ii) Monitored by national governments

(iii) Areas where threatened animals and plants are kept in their habitat

(iv) Wildlife sanctuaries

Choose the correct statements from the options given below:

(A) (i) and (ii)                                     (B) (ii) and (iii)

(C) (iii) and (iv)                                   (D) (i) and (iv)

Answer.A

44. National Disaster Management Authority is an agency of the Ministry of

(A) Jal Shakti                                      (B) Home Affairs

(C) Earth Science                               (D) Housing and Urban Affairs

Answer.B

45) Methane, a greenhouse gas, is emitted from

(i) Landfills

(ii) Construction debris

(iii) Wet lands

(iv) e-waste

Choose the correct statements from the options given below:

(A) (i), (ii) and (iv)

(B) (i), (iii) and (iv)

(C) (i) and (iii) only

(D) (i) and (iv) only

Answer.C

46.In which of the following, 'One Nation, One Standard' is mentioned as the 'mantra' to ensure national standards and quality.

(A) National Policy on Education - 1968

(B) National Policy on Education - 1986

(C) National Policy for Skill Development and Entrepreneurship - 2015

(D) NITI Aayog - Three Year Action Agenda - 2017-18 to 2019-2020

Answer.C

47. Identify the distinctive feature of traditional method of Indian education from the following list:

(A) 'Direct perception of truth' - both as means and end

(B) Making everything on 'Trust'

(C) Evolving own way of learning

(D) Following Nyaya Philosophy with Deductive - Inductive Process

Answer.A

48. Identify values specially related to organizational ethos from the list given below:

(i) Team work in the approach

(ii) Productivity of the tasks

(iii) Changes in the global contents

(iv) Financial security

(v) Humility in dealing with others' concerns

(vi) Technological resources

Choose your answer from the following options:

(A) (i), (iii) and (vi)

(B) (iii), (iv) and (v)

(C) (ii), (iii) and (iv)

(D) (i), (ii) and (v)

Answer.D

49. Non-traditional teaching and learning strategies lay emphasis on

(i) Students' need based resource materials and learning standards

(ii) Developing skills, attitude and values

(iii) Promoting In-Box thinking process

(iv) Lecture based model

(v) Acquiring knowledge necessary to respond creatively

Select your answer from the following options:

(A) (i), (ii) and (v)

(B) (ii), (iii) and (iv)

(C) (iii), (iv) and (v)

(D) (i), (iv) and (v)

Answer.A

50. Which of the following terms is related to the digital learning environment for design?

(A) e-Vidwan

(B) e-Acharya

(C) e-Kalpa

(D) e-Yantra

Answer.C


Free Basic Course

VISIT HERE

 

Comments